12/26/17

Egipat: islamofobija, opresija i političko zatvaranje

Original post in English:

Translated to Bosnian by: Abdulah Nakas
Egipat: islamofobija, opresija i političko zatvaranje

Sara i Rana su dvije sestre u ranim dvadesetim godinama sa obrazovanjem medicinskih nauka, jedna je doktor medicine, a druga je farmaceut, njihov otac je ugledni univerzitetski profesor nauka. 

Prije dvije godine, oni su zaustavljeni dok su vozili u Aleksandriju na kontrolnom punktu samo zbog nikaba kojeg nose (egipatske sigurnosne snage zaustavljaju sve osobe i ispitaju sve muslimane na kojima su tragovi vjere), a zatim ove dvije sestre su, stavili u zatvor i optužili ih za "bombaški napad na ambasadu u Nigeru"bez ikakvog dokaza ili osnove za optužbe.
Njihov brat je aktivno učestvovao u kampanji da ih oslobodi, a potom je i on uhapšen i pritvoren zbog toga što je govorio o ovom slučaju. Danas je nakon dvije godine zatočeništva sestara (Sara) dobila je smrtnu kaznu i rečeno joj je da će uskoro biti pogubljena!
Postoji veoma duga istorija sekularnih sigurnosnih snaga koje su dovele do islamofobije i diskriminacije muslimana u Egiptu od vremena Nasera, Sadata i Mubaraka. Ovo se intenziviralo od vojnog udara u 2013. godini, kog podstiču i egipatski i zapadni mediji. Toliko Egipćana ciljano je bačeno u zatvor samo na osnovu njihovog izgleda.

Žene kao što su Sara i Rana ne dobijaju nikakvu podršku medija ili udruženja za ljudska prava da bi Egipatski tiranin Sisi oslobodio naše sestre iz zatvora.

 Citirajući Abdulrahmana, brata od 2 sestre, a za vas info, uhapšen je zbog podrške svojim sestarama u zatočeništvu, prijećeno mu je hapšenjem ako ne zaustavi svoje aktivnosti da ih oslobodi i nije obraćao pažnju na svoje riječi sve dok nije bio uhapšen i zatvoren! 

Abdulrahman je napisao na svojoj Facebook stranici prije hapšenja o stradanju svojih sestara: Sarah i Rana Abdullah Al-Sawy ... Uhapšeni su od 17-9-2015, putujući sa svojim ocem u Aleksandriju na kontrolnom punktu, i držane su skrivene u prostorijama državne bezbjednosti i vođene kao "nestalim" najprije su bile mučene 5 dana! 

Otišli su u Državno tužilaštvo i njihov otac je oslobođen nakon 5 dana! Oni su izmislili slučaj protiv Sare i Rane i optužili ih za bombaški napad na ambasadu Nigeru a zatim su prebačene na vojni sud u kampu Huckstep uz kontinuirano odlaganje suđenja! Sestre se nisu viđale, osim u tužilaštvu nakon 5 dana! Sara je čula zvuk vrištanja i plača, a policajci su joj rekli da su to zvukovi mačke! Kakav je ovo zločin? Dok se (Sestre) sastale na dan suđenja, ona (Sarah) je saznala da je to bio glas njene sestre Rane tokom njenog mučenja. Bila je mučena električnim šokovima. 
Ni ljudi nisu mogli nositi taj teret (mučenja), pa kako je onda sa slabašnim ženama? Intenzitet mučenja se povukao, a ruka joj je bila paralizovana i nije mogla da je pomjeri zbog tortute elektro šokova! Zatim, nakon zavođenja tužilaca, nedelju dana prije suđenja, Sara je osuđena na smrtnu kaznu.

No comments: